Självmordsbenägna unga lämnas utan tillsyn

Självmordsbenägna ungdomar har i flera fall lämnats ensamma på statens särskilda ungdomshem trots att de skulle ha ständig tillsyn av personal. Minst två gånger det senaste året har det lett till allvarliga självmordsförsök. Det visar Ekots fortsatta granskning av ungdomshemmen.

I april förra året hängde sig en 15-årig pojke efter att ha vårdads i mindre än ett dygn på ett av statens särskilda ungdomshem.

En läkare informerade personalen på ungdomshemmet om att pojken var självdestruktiv och måste hållas under uppsikt.

Men den informationen slarvades bort och nådde aldrig personalen som sedan tog hand om honom. Personalen skulle trots det ha tillsyn en gång i kvarten, men det finns inga dokument som visar om han verkligen fick den tillsynen.

Uppenbart är att han lämnades ensam, och ingen märkte när han hängde sig. När han väl hittades gick hans liv inte att rädda.

Ekot har utöver det här fallet granskat alla fall av så kallad "vård i enskildhet" på statliga ungdomshem under andra halvåret 2009.

Den vårdformen innebär då att personalen "ständigt" ska vistas med ungdomarna. Ändå finns flera fall där dokumenterat självmordsbenägna elever som vårdas på det här sättet lämnats ensamma.

"Matilda" hade just fyllt 15 när kom till ett statligt ungdomshem i höstas. Personalen hade fått information om att hon var självmordsbenägen och beslutat att hon ständigt skulle vistas tillsammans med personal.

Men trots det lämnades hon ensam hela första natten och försökte då ta livet av sig precis som hon sagt att hon skulle göra.

– Jag band min bh runt halsen och så knäppte jag så att jag inte kunde andas. Jag ramlade runt i rummet och blev medvetslös och vaknade till, blev medvetslös, vaknade till.

– Jag fick panik för det började komma blod ur näsan och ur munnen. Jag hostade upp blod. Jag blev helt panikslagen så jag slet sönder bh:n och kröp fram till dörren och försökte öppna den för då går ett larm.

– Om larmet går och jag inte går ut så måste de ju förstå att någonting är fel.

När dörren till rummet öppnades gick ett larm till personalen. Men inte ens då kom de dit.

I personalens dokument kan man läsa att de trodde att Matilda gick på toaletten när hon öppnade dörren, men ingen kontrollerade det. Och där blev hon liggande.

Först morgonen efter hittade personalen henne avsvimmad i rummet och körde in henne till akuten.

Generaldirektören på Statens institutionsstyrelse, Ewa Persson-Göransson, som ansvarar för ungdomshemmen, vill inte uttala sig om enskilda fall men säger att självmordsbenägna ungdomar inte ska lämnas ensamma.

–  Det du beskriver låter naturligtvis helt fel. Om du är självmordsbenägen behöver du folk omkring dig i alla lägen. Det handlar också om att på natten se till att ha ständig tillsyn och ständig uppsikt.

Men nu fick ju inte hon det här vaket?

– Det är naturligtvis fel.