Örkelljunga

Gärningsmannen har gripits

Strax före klockan 14.00 fick gisslandramat vid Migrationsverkets förvar sin upplösning.

– Gärningsmannen är gripen och ambulans framskickad för att ta hand om den skadade, säger Sofie Österheim, informatör vid Skånepolisen.

Vid 13-tiden var det lugnt bland de övriga intagna och personalen försöker hålla stämningen bland de övriga som bor på förvaret uppe.

– Vi har flyttat både personal och de andra som bor här till ett skyddat ställe och personalen gör vad de kan för att hålla deras mod uppe, säger Helena Blessenius, biträdande enhetschef på förvaret.

Samtidigt som flyktförsöket genomfördes pågick en demonstration på platsen. Det är ännu oklart om demonstrationen och rymningsförsöket är relaterade.

– Vi fick in ett larm vid elvatiden om ett eventuellt rymningsförsök av en som skulle utvisas. Samtidigt ägde en demonstration rum utanför. Två personer lyckades ta sig in på migrationsverket och hamnar i vad vi i nuläget betraktar som en gisslansituation, säger Sofie Österheim.

Det var en fredlig demonstration till stöd för att en avvisningshotad man  skulle få stanna. Det fanns tillstånd för demonstrationen.

Två av deltagarna besökte mannen som då tog dem som gisslan i besöksrummet. Den ene av dem knivskars och har förts till sjukhus.