oljeläckan i mexikanska golfen

Orkansäsongen kan försvåra saneringsarbetet

Det är fortfarande oklart hur det går med BP:s senaste tätningsförsök av oljeutsläppet i Mexikanska golfen och det blir allt mer bråttom. Orkansäsongen har börjat närma sig och det finns en risk för att de fartyg som arbetar med oljeläckan måste ta sig i land.

Trots en närmast militärisk organisation med kontrollrum som leder tusentals människor involverade i saneringen och försöken att stoppa oljeutsläppet så är det naturen som till sist säger sitt.

Orkansäsongen startar normalt i juni och redan har åskoväder svärtat himlen över Mexikanska golfen. Amerikanska kustbevakningen talar om orkanerna som en enorm utmaning i arbetet.

Den läckande oljebrunnen kan behöva överges och under månader kan arbetet få gå fram och tillbaka.

I det senaste desperata försöket att stoppa oljeflödet har en hätta monterats över den skadade oljeledningen vid havsbotten. Senare i dag kan det stå klart om metoden lyckats, enligt BP.

Att manövrera undervattensrobotarna är som att köra bil på is, konstaterar en CNN-reporter som testar en liknande utrustning i en pool.

BP har lovat bekosta 8 mil med sandbarriärer utanför Louisianas kust. Orkanvindar kan få oljan att nå ännu längre in i känsliga våtmarker.

Samtidigt ökar pressen på USA:s regering när katastrofens omfattning blir alltmer tydlig med tv-bilder på oljeindränkta kustfåglar. Presidenten ställer nu in en planerad resa till Australien och Indonesien den här månaden för att ägna sig åt miljökatastrofen.