Större risk för unga att skadas på jobbet

Risken att skada sig eller dö på jobbet är större bland unga personer än äldre. Så nu när tusentals ska ut och sommarjobba ska Arbetsmiljöverket göra inspektioner på över 800 arbetsplatser och kolla om de följer reglerna.

– Sommarjobben, där vet vi att det finns en del risker, det ser vi på de anmälningar vi får in.

Rose-Marie Larsson visar bilder som hon och de andra inspektörerna tagit när de gjort tillsyn i restaurangkök, på maskiner som saknar de rätta skydden till exempel.

– Då kan man komma in med fingrar här emellan och klämma av.

Ungefär 850 arbetsplatser ska Arbetsmiljöverket besöka. Ställen där många unga jobbar, förutom inom restaurangbranschen även inom vården och på stormarknader till exempel.

Thomas Aldén har precis börjat sitt sommarjobb i Malmö.

– Jag står i grillkiosken. Det enda jag varit med om är att man kan skära sig på knivar, men det är inte så farligt. Visst kanske man kan bränna sig och så, men jag tycker inte att det är så mycket mer riskfyllt än andra jobb.

De vanligaste riskerna på sommarjobbet är just att man skär sig, klämmer sig eller ramlar. Det kan även handla om att man får lyfta tunga grejer som gör att kroppen tar stryk på längre sikt. Att unga är mer utsatta än äldre beror främst på att de har mindre erfarenhet.

– Man lär ju sig riskerna mer ju längre man jobbar på en plats, säger Thomas Aldén.

Rose-Marie säger att det också beror på att kroppen fortarande växer när man är ung vilket gör att man är mer känslig för att belasta fel.

Thomas Aldén tycker att han har fått en bra introduktion på sitt jobb, och det ska man kräva säger Rose-Marie Larsson.

– Man ska kräva att få en introduktion, att man får veta vilka risker det kan finnas och hur man skyddar sig mot dem.