Akademiska sjukhuset

Misstänkt sabotage mot operationer

Vid Centraloperationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har man upptäckt oförklarliga hål i sterila förpackningar till operationsinstrument. Man misstänker sabotage, och har gjort polisanmälan.

Under 2009 gjordes en utredning av liknande incidenter, men sedan dess har det varit lugnt. Men efter att man i tisdags stött på två nya fall misstänker man att man har utsatts för sabotage, och tar nu hjälp av polisen.

– Vår personal på sterilcentralen och på operation är väldigt van att hantera sådana här förpackningar och våra vassa instrument. Det uppträder ju hål och skador i förpackningar ibland, men då ser det helt annorlunda ut. De här hålen sitter på ställen som man absolut inte kan förklara hur det kom till, säger Rainer Dörenberg, tillförordnad verksamhetschef vid Centraloperation.

Kan det finnas förpackningar med hål i som ni har missat?

– Rent teoretiskt är det möjligt, för de här hålen är väldigt väldigt små och svåra att upptäcka. Vid vissa stressiga situationer på operation när man snabbt ska duka upp kan jag inte utesluta att man missat en förpackning med hål i.

Vad är det värsta som kan hända?

– En väldigt allvarlig infektion med alla möjliga konsekvenser.