Stora hundar avskräcker vargen

En stor stark hund som går till attack mot rovdjur som försöker ta sig in till tamboskapen. Det är en gammal beprövad metod i många andra länder, men än så länge ovanlig i Sverige.

Hos Mia Ajax Björk på Askhyttans gård i Östergötland går fåren tillsammans med spanska mastifferna Wanda och Bonita.

– De är större än en Sankt Bernhard och det har speciellt skinn som hänger för att rovdjuret ska kunna ta i och hunden inte själv ska bli skadad, säger Mia Ajax Björk.

Där hundarna ligger och sover en bit från fåren i hagen ger de ett närmast lojt intryck. Men de reagerar direkt när några korpar en bit bort över skogen skvallrar om att ett främmande djur kan vara i farten.

– De är ju skallbevakare så att innan de överhuvudtaget har sett individen så vet de att det finns en bevakande hund och då är ju vargen precis lika intelligent som hunden så att de ger sig inte in i hagen, säger hon.

Vad skulle en sådan här hund göra om en varg dök upp i flocken?

– Om inte vargen begriper att den inte ska vara i hagen så skulle den kunna bli avlivad av hundarna. Så är det, säger hon.

Vakt- och herdehundar är vanliga i andra länder där betesdjur och rovdjur lever sida vid sida, men i Sverige finns det bara ett fåtal sådana arbetande hundar.

– En ren boskapsvaktare ska alltid gå med djuren som de vaktar 365 dagar om året. Vi människor ska inte vara så framstående utan vi ska bara mata och se till att hunden är hanterbar, säger Mia Ajax Björk.

De här hundarna ska alltså ha distans till människan, men deras skärpa mot inkräktare kan skapa problem.

Om till exempel en främmande hund skulle förirra sig in i flocken, så kan den råka illa ut. Och med allemansrätten, som ger vem som helst rätt att gå in i hagen, ställs stora krav på den som ska hålla en boskapsvaktande hund.

De svenska erfarenheterna av boskapshundar utvärderas just nu på Viltskadecenter, där Inga Ängsteg är verksamhetsansvarig.

– Boskapshundar är en liten del, men som kan vara nog så bra i vissa fall, men det är ju inte så att boskapshundar gör att vi med lätthet kommer att kunna ha vargar överallt, absolut inte, säger hon.