Vitaminer - i onödan?

Försäljningen av vitamindrycker har ökat kraftigt, men nu ifrågasätts om drycken verkligen behövs.

"Den goda och nyttiga törstsläckaren, fylld med vitaminer och mineraler" - så saluförs den svenska vitamindrycken Vitamin Well som går att köpa i butik för runt 20 kronor.

Sedan ett par år tillbaka finns den här typen av vitamindrycker i handeln - drycker som ska stärka kroppen och ge oss det vi missar i vår kost.

Dryckerna går allt bättre, och i exemplet Vitamin Well har Pressbyrån sålt tre gånger så mycket hittills i år jämfört med förra året.

Dock är meningarna delade om vi verkligen behöver vitamindrycken.

Lena Hulthen är professor vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg och forskar om näringsämnen. Hon anser inte att det finns något behov av vitaminerna och mineralerna i drycken.

– Det är vitaminer som är viktiga, men som vi generellt sett absolut inte har någon brist på. Vi får dem med kosten ändå, säger Hulthen som tycker att det är onödigt med vitaminerna eftersom mycket i slutändan kissas ut.

Två personer som idag köpte drycken i en butik i Borås är Anna och Emma.

– När det står så är det klart att man tänker att det är väl bra att få i sig lite extra vitaminer när det också är gott.

– Jag tycker det ser lite proffsigt ut.

Christian Ehrhardt är produktionsanvarig på Vitamin Well. Han håller delvis med professor Lena Hulthen på Sahlgrenska akademin.

– Äter man ordentligt med frukt och grönsaker behöver man inte dricka de här för vitaminernas skull. Då kan man dricka dem för att de goda.

– När det står så är det klart att man tänker att det är väl bra att få i sig lite extra vitaminer när det också är gott.

– Jag tycker det ser lite proffsigt ut.

Joel Wendle
joel.vendle@sr.se

Lasse Edfast
lars.edfast@sr.se