Östergötland

Tillgången på djurläkemedel upplevs sämre

Den nya apoteksmarknaden får kritik från veterinärer och djurägare som upplever en försämrad tillgång på djurläkemedel bland annat på grund av att apoteksföretagen inte har insyn i varandras lagersituation.

– Jag har haft problem eftersom det är olika apotekskedjor. Jag har fått åka till ett par ställen och det ena apoteket kunde inte upplysa om det andra apoteket hade medicinen i fråga, säger Maj-Britt Blad.

– Jag tycker det är märkligt som de har lagt upp det hela. Det verkar vara mer upplagt för att de ska tjäna på det, än att vi djurägare ska få det enkelt, säger Hans Lindgren.

Även veterinärer riktar sitt missnöje och menar att det har blivit svårare att få tag i djurmedicin.

– Det är sämre tillgänglighet på läkemedel nu med de alla nya aktörer som finns, eftersom ingen tar riktigt ansvar för veterinärsidan, säger Johan Beck Friis, veterinär och informatör på Sveriges veterinärförbund.

Johan Beck Friis menar att kravet på lönsamhet kan ha lett till en sämre lagerhållning av viktiga men lågfrekvent använda djurläkemedel. Den lag reglerade skyldigheten att få fram ordinerade läkemedel inom 24 timmar fungerar heller inte alltid i praktiken hävdar han.

– Jag har fått signaler om att det kan dröja upp till tre, fyra dygn från det att man vill ha receptet tills att läkemedlet finns på plats. Det kan betyda liv eller död för djuret som behöver det här preparatet, säger Johan Beck Friis.

veterinärförbundet är oroliga.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här från veterinärt håll. Det här är en försämring av djurskyddet och djurhälsan det går ut över djurens väl och ve, säger Johan Beck Friis.

Djurägarna vittnar om hur de får åka runt och ringa flera samtal i jakten på läkemedel till deras djur.

– Man får ett recept och åker till apoteket, då finns det inte. Då är det bara att åka till nästa och hoppas på att det finns, det fungerade bättre förr, säger Hans Lindgren.