Räkor i olja

Jag sitter på den slitna lilla hamnkrogen nere i hamnen i Venice i södra Louisiana och tittar på min tallrik med räkor. Ett helt berg nyfångade räkor friterade i olja och serverade med ljuvligt kryddad cajun-sås. Det doftar fantastiskt, och ändå tvekar jag någon sekund innan jag smakar. Räkor i olja...det har fått en rätt otäck dubbelbetydelse här i Louisiana.

Fiskeindustrin och oljeindustrin är de två helt dominerande arbetsgivarna i södra Louisiana Jobbar man inte i den ena branschen, så jobbar man i den andra. Oljan och fisket går hand i hand, så tätt intill varandra att de nästan vuxit ihop .

Oljebolagen har borrat efter det svarta guldet här i Mississippideltat de senaste åttio åren. Och när jag pratar med folk i hamnen i Venice och i andra småstäder längs med kusten, så träffar jag knappt en enda person som vill kritisera oljebolaget BP.

Nästan alla är för oljeborrning. Borgmästaren här i det hårdast drabbade området, Billy Nungesser, kräver att oljebolagen ska fortsätta med sin utvinning, och i veckan uppmanade han president Obanma att tänka om, och upphäva det tillfälliga oljeborrstoppet som nu införts i mexicanska golfen.

Nere i Grand Isle, där de bruna oljeklumparna ligger tätt på stranden, träffar jag åtminstone en kvinna som faktiskt är mot oljeborrning. Men det visar sig att hon är hitrest miljöaktivist, från Kalifornien.

Oljeindustrin och fiskenäringen - de är så tätt sammanflätade att det är helt naturligt att de också har en gemensam festival. Varje år firas i Louisiana "Räk- och Petroleum-festivalen". I år firar festivalen sitt 75-års-jubileum. Festivalgeneralen har inga planer på att ställa in, trots miljökatastrofen som pågår i bukten. I slutet av sommaren kommer en ung dam återigen att krönas till årets räk- och petroleum-drottning.

Skaldjur och petroleum, räkorna och oljan - det blir en fest för alla sinnen, säger festivalarrangörerna. Och samtidigt fortsätter den tjocka svarta tjocka oljan välla ut i fiskevattnen, forsa ut ur läckan på havsbotten, och varken det jättelika oljebolaget eller den mäktige presidenten förmår göra någonting åt det.