Upplands Väsby

Ökad säkerhet vid järnvägsspår

I Upplands Väsby pågår ett arbete för att öka säkerheten vid landets järnvägar. Årligen inträffar ett stort antal dödsolyckor och många sker på grund av oförstånd eller lättja.

– Vi kan väl säga att det i storleksordningen 70-80 människor per år förolyckas i kollision med tåg för obehörigt spårbeträde. Men det stora mörkertalet är ju allting som inte händer. Alla som genar över, allt sabotage och dom som vistas obehörigt i spårområdet utan att råka ut för några olyckor. Det vill vi komma åt, säger Håkan du Rietz, projektledare vid Trafikverket.

Flera av dödsfallen beror spänning, lek eller lättja, men det inträffar även många självmord vid spåren.

Trafikverket vill inte kapsla in perrongerna, utan förslagen hittills handlar om tydligare markering och ökad övervakning både med värdar och kameror.

Och att studien görs i Upplands Väsby beror på att där passerar ett stort antal tåg med varierande fart, utseende och funktion.

– Vi har många olika typer av tåg. Vi har pendeltågen men samtidigt de snabba som Arlandaexpress som blåser förbi i 200 kilometer. Där är ett komplex problem, säger Håkan du Rietz, projektledare vid Trafikverket.

Men att stänga människor ute från spåren om de verkligen vill ta sig dit är närmast en omöjlighet, säger Håkan du Rietz.

– Det gäller att göra det så obekvämt som möjligt för dom här människorna. Det ska inte finnas ställen att gömma sig, det ska inte vara mörkt. Det ska inte vara lätt att passera. Men har de väl bestämt sig är det svårt att hålla dem borta, säger Håkan du Rietz, projektledare vid Trafikverket.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se