Turkiskt samförstånd i kritik mot Israel

De anti-israeliska protesterna i Turkiet fortsätter, med demonstrationer och nya hårda regeringsuttalanden. Och i ett normalt splittrat land har nationalisterna och islamiska grupper enats i Israelkritiken.

En vänsterdemonstration drar genom centrala Istanbul från Taksimtorget. "Släpp alla fångar" står det på en lång banderoll de bär, kritik mot politiska rättegångar.

Men bland slagorden hörs också samma typ av anti-israeliska som när islamistiska grupper i de mer religiöst präglade Fatihkvarteret på andra sidan Galatabron ropar "Död åt Israel".

Nya rapporter från obduktionerna av de nio dödade visar att alla utom en sköts med totalt över 30 skott med 9 millimeters ammunition. Den 38-årige journalisten, som jobbade för den islamistiska hjälporganisationen IHH, hade ett enda skott i pannan. Han dödades när han försökte fotografera den israeliska stormningen.

Alla andra hade många skottskador. En 19-årig amerikansk medborgare med turkiskt ursprung var skjuten flera gånger på nära håll.  

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan talade till partianhängare i staden Konya i går.

– Jag talar på deras språk, Bibelns sjätte bud säger du ska inte döda. Förstår ni inte det, sa Erdogan. Jag upprepar på engelska du ska inte döda, förstår ni inte det heller då säger jag på er eget språk på hebreiska "Lo Tirtzach", sa han.

Aykut Kucukkaya är reporter på tidningen Cumhuriyet och har skrivit en bok om hur islamiska fonder fått allt mer inflytande över turkisk politik - en bok premiärministern försökt stoppa.

Enligt Aykut hade den turkiska regeringen kunnat förhindra den blodiga upplösningen på Mavi Marmara. Men regeringen hade politiska motiv för att inte ingripa i tid. Den anti-israeliska retoriken är bra för att vinna hemmaopinion, hävdar han.