Vetlanda

Snålar på allt utom kultur och idrott

Mindre pengar till skolan, äldreomsorgen och till vägar och gator, men mer pengar till kultur och idrott. Så ser det ut i Vetlanda kommuns budget för dom kommande åren.

I Vetlanda kommuns målbudget för de närmaste åren så märks besparingar i alla dom kommunala nämndernas budget, förutom just kultur- och fritidsnämnden.

- Vi har dragit ner kraftigt på bland annat biblioteket och badverksamheten och nu behövde vi fylla på lite där, säger centerpartisten, kommunalrådet Gunilla Hjelm.

De två största nämnderna,  Barn och utbildning och Vård och omsorg kommer att drabbas av besparingar på en respektive fyra miljoner kronor.

Men Kultur- och fritidsnämnden får ett ökat anslag på 2,4 miljoner. I huvudsak rör det sig dock om pengar som är öronmärkta för Arenabolaget och Tjustkulle, men även utan dom pengarna så får kultur och fritidsnämnden mer att röra sig med.

Och det är en tydlig satsning från kommunens sida att man inte lägger några sparkrav på kultur och fritidsnämnden. Och Gunilla Hjelm menar heller inte att det inte är konstigt att man skär ner inom skolan och vården.

- Barn och utbildning och vård och omsorg har fått kraftigt ökade anslag genom åren medan övriga nämnder har fått nöja sig med betydligt mindre. Någonstans måste man prioritera och nu är prioritet att lägga lite mer på Kultur- och fritidsområdet, säger hon.

Reporter Håkan Montelius
 hakan.montelius@sr.se