Nytt försök att täta oljeläckan

Från mexikanska golfen har det det kommit fler försiktigt optimistiska uppgifter om det senaste försöket att begränsa oljeläckan med hjälp av en ventil som monterats på röret nere vid havsbottnen.

Oljebolaget BPs vice VD säger att mängden olja man lyckats suga upp ökat stadigt under det senaste dygnet och nu är uppe i ungefär en tredjedel av den olja som väller upp från källan genom röret.

En ventil är nu på plats, monterad på det läckande oljeröret på femtonhundra meters djup i mexikanska golfen. Men frågan är hur mycket det hjälper.

Ingen vet säkert än, men kustbevakningens kvalificerade gissning var tidigare under lördagen att knappt tio procent av oljeflödet samlades upp via ventilen.

Det betyder alltså att nittio procent av oljeflödet då fortfarande okontrollerat forsade ut i havet. Men enligt de senaste uppgifterna från BP har mängden uppsamlad olja nu alltså ökat till en tredjedel.

Det syns också på övervakningsfilmerna från havsbotten att oljan fortsätter att virvla ut ur röret. Men än är det för tidigt att avgöra hur metoden lyckats, säger BP:s talesmän.

Oljeutsläppet har nu också nått Floridas kust. Kladdiga bruna oljeklumpar har spolats i land på den kritvita sandstranden i Pensacola. Florida är den fjärde delstaten som drabbas av oljeutsläppet, vid sidan av Alabama, Mississippi och Louisiana.

För president Barack Obama blir oljekatastrofen en allt större politisk belastning. Kritiker även i hans eget parti menar bland annat att presidenten borde ha tillbringat mer tid i de drabbade områdena, och visat mer engagemang. I sitt veckotal i dag tillbakavisade Obama kritiken.

– Det jag har sagt till de här männen och kvinnorna och det jag har sagt i inledningen av den här katastrofen är att jag kommer att stå på kustbefolkningens sida tills dess att det här är över, sade han.