Regeringskoalitioner inte ristade i sten

Inför höstens val står för första gången två tydliga regeringskoalitioner mot varandra. Men det är inte säkert att det blir så i kommande val.

Socialdemokraternas Mona Sahlin är numera mycket noga med att betona att det är det här valet som gäller. Vad som händer sedan är skrivet i stjärnorna:

– Det behövs ett långsiktigt samarbete, men jag vill ändå vara noga med att säga att alla saker handlar om från val till val och väljarnas dom i valet måste de partier som förlorar respektive vinner dra slutsatser av.

Ingår Vänsterpartiet i den här långsiktiga ambitionen numera då?

– Ja, nu är vi tre partier, de rödgröna, absolut.

Fram till 2020?

– Ett val i taget. Vi försöker vinna det här valet nu.

När Mona Sahlin hösten 2008 inledde samarbetet med Miljöpartiet hette det att det skulle hålla åtminstone fram till 2020, oavsett hur det gick i valen.

Men sedan kom även Vänsterpartiet med och nu är det andra tongångar. Särskilt den sida som förlorar valet i höst måste verkligen fundera över om koalitionen ska fortsätta att hålla ihop i opposition.

Det är uppenbart att de rödgröna pratat ihop sig. Miljöpartiets Peter Eriksson resonerar precis likadant.

– Jag tror inte alls att man ska att se det här som någonting långsiktigt som kommer att vara absolut när det gäller blockpolitiken och hur den ser ut just nu.

Och inte ens Centerns Maud Olofsson, som brukar betraktas som den borgerliga alliansens lojalaste ledare, tror att alliansen varar hur länge som helst.

– Om det håller på länge så finns ju risken att det blir ett tvåpartisystem. 

Hur länge tror du att det kan hålla på då?

– Det går inte att säga.

Fotnot: Ett längre reportage om blockpolitiken sänds i Godmorgon Världen i P1 söndag förmiddag med start klockan 9.03.