västervik

Västervik tar tåget mot framtiden

Efter ett halvår utan tåg drar trafiken på Tjustbanan mellan Västervik och Linköping igång igen, med fler turer och nya tåg. Som de stora vinnarna spås invånarna i Överum.

I morgon går de första ordinarie turerna med de nya tågen på Tjustbanan. Numera ska det köras åtta turer per dag i stället för fem som tidigare. Och totalt trafikeras banan av fyra nya tåg.

I går invigdes nysatsningen i Västervik och två av tågen som Västerviksborna har fått namnge, Garpe och Kung Märta, döptes. Västervik har finansierat ett av tågen som en del i kommunens framtidssatsning.

– Det här betyder så mycket för att vi nu ska kunna knyta ihop oss med Östergötland, säger Harald Hjalmarsson (M), Västerviks kommunalråd. 

– Kommunikationer är en fråga som visar tydligt hur attraktiv man är.

Förutom Västervik får också Gamleby och Överum ännu bättre förbindelser med Östergötland och Länstrafikens ordförande Ulf Nilsson tror Överumsborna blir de stora vinnarna:

– Ett samhälle som har haft oerhörda strukturella problem men som nu hamnar med mycket spännande restider både mot Linköping och Västervik.

Han tror att satsningen är ett viktigt steg för utvecklingen i norra Kalmar län de närmaste tio-tjugo åren. Det som krävs nu är mer pengar för att banan också ska klara högre hastigheter.

Lokföraren Pelle Hanlund, som körde premiärturen, konstaterade att problemen man haft med säkerhetssystemet i tågen verkade vara lösta och nu tycker han att han kan lita på sina nya kollegor:

– Det gick väl som det ska gå ungefär. De är rätt bra när de funkar.

Ylva, en Västerviksbo som passade på att titta in i de nya tågen, tyckte det var jättefint och hon kom dessutom lätt in med sin rullstol:

– Det funkar jättebra.

Kommer det bli ett lyft det här tror du?

– Absolut, om det bara går, och så bättre avgångstider!