Umeå

Kristna, muslimer och judar möts i kyrkan

För första gången firas nu en gudstjänst i Umeå där de tre religionerna kristendom, islam och judendom möts. Gudstjänsten hålls i Ersbodakyrkan på Sveriges Nationaldag.

Carinne Sjöberg från Judiska föreningen i Umeå hoppas att det här bara är början på fler möten mellan de tre religionerna.

-- Personligen för mig jag tycker det är en början på kunskap om varandra och att visa att man faktiskt kan ha olika religioner påbrå och religioner men trots det kunna prata med varandra, säger Carinne Sjöberg.

Förutom judiska föreningen har Svenska kyrkan också bjudit in Svenska muslimer för fred och rättvisa till söndagens gudstjänst. Så i kyrkan på söndag ryms såväl Koranen, Bibeln och judiska Thoran. Bibeltexten läses på arabiska.

Särskilt nu den här veckan då Israel gick till attack mot fredsflottan Ship to Gaza och såren i konflikten mellan Israel och Palestina så tydligt blottas så finns det ett stort behov av att mötas, tycker prästen Susanne Dahl.

-- Syftet med gudstjänsten är framförallt att lyfta fram där vi faktiskt möts och det goda, gemensamma vi vill som faktiskt finns också i skuggan av Ship to Gaza och det som hände. Vi får inte tappa det för om vi tappar det så är allt hopp ute.

-- Det känns jätteviktigt att få göra den här gudstjänsten just nu, säger prästen Susanne Dahl.