Läckö slott

Svensk glaskonst och opera på Läckö

Italiensk opera, som inte har spelats i Sverige på 100 år, och svensk glaskonst. Det är några av turistattraktionerna på Läckö Slott den här sommaren.

En av glaskonstnärerna som ställer ut sina glasverk är Ludvig Löfgren.

– Mitt signum har blivit min dödskalle, som jag jobbat mycket med. Det är en historisk anknytning och även en hälsning till 70-talet och hårdrocksbandet Judas Priests värld, säger han.

Glasets magi heter utställningen som Ludvig Löfgren och bland annat glasgurun Bertil Vallien är en del av. Vid sidan av detta öppnas Magnus Gabriel De la Gardies vinkällare upp för allmänheten.

Dessutom visas 1700-tals figuriner i porslin.

Döms till döden för skedstöld
Men även ljudet tar plats innanför slottets murar, och i år blir det en opera av Rossini - Den tjuvaktiga skatan - som inte spelats i Sverige på över 100 år. Nina Ewald spelar huvudrollen som Ninetta.

En kvinna som blir dömd till döden efter att ha anklagats för stöld av en silversked.

– Jo, det är en riktigt tragisk historia bitvis, säger Nina Ewald.

Planer på övernattning
Sedan mitten av 60-talet har slottet använts som turistmagnet och det gäller att förnya sig, enligt Magnus Lönnroth som är VD för Stiftelsen Läckö Slott. Bland annat finns planer på att skapa övernattningsmöjligheter.

– Vi adderar attraktionskraften om vi har saker som händer runt omkring vid sidan av grundkonceptet vilket är slottets historia, avslutar Magnus Lönnroth.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se