Borås

Vandring mot helig plats på Byttorp

Nej, man måste inte gå till Santiago de Compostela i Spanien - den legendariska vandringsturen - om man ska pilgrimsvandra - det går bra på hemmaplan också: mellan kyrkan på Sjöbo och den på Byttorp till exempel.

Efter en kortare gudstjänst i kyrkan på Sjöbo inleddes pilgrimsvandringen över Rya Åsar till kyrkan på Byttorp. Och med tanke på att målet är en helig plats - ett måste för varje pilgrimsvandring - i det här fallet en kyrka - gör det inget att det är på hemmaplan.

– En pilgrimsvandring är ett sätt att gå inåt, mot sig själv - det är ett led i vårt retreatarbete som vi har. Det ligger också i tiden med pilgrimsvandringar, Skara stift inledde till exempel sitt pilgrimscentrum förra helgen, säger Maria Fridh, präst i Caroli församling och den som leder vandringen:

Att man just valt sträckan över Rya Åsar till Byttorps kyrka har egentligen inget med pilgrimer att göra utan bara att det är vacker natur. Under vandringen stannar man fyra gånger för bibelord och en tanke att meditera över.

En av de som vandrade är Git, hon blev intresserad av pilgrimsvandringar efter att ha läst Agneta Sjödins bok.

– Jag vet inte vad jag hoppas få ut av det men jag har länge varit nyfiken på det, säger hon.