Teamet kommer i första hand - eller?

Mark Webber och Sebastian Vettel har rökt fredspipan. Och Red Bulls teamchef Christian Horner säger att vi vinner som ett team och förlorar som ett team.

Ja. I fotboll eller ishockey. Den enda sport som jag känner till där stallorder är tillåtna är Tour de France. Där kör ett helt lag alldeles lagligt för stallets stjärna.

Red Bull kommer inte att ge några, de är ju ändå är förbjudna, och att det inte finns någon nr 1.

Stallchef säger att teamet alltid kommer i första hand.

Förarna säger samma sak. Men när visiret dras ner och starten går är alla egoister och kör bara för sig själva.

Det har alla förare som jag frågat under åren medgivit. Men jag får inte citera dem. Anledningen är ganska enkel.

De kör ju om en individuell VM-titel. Konstruktörtsmästerskapet kommer för dem i andra hand. Och för alla som följer sporten är det bara den första som räknas. De vet vem som är regerande mästare men kommer de ihåg vilket som stall som blev etta förra året?

De flesta experter inklusive Lewis Hamilton, som låg precis bakom, säger fortfarande att Vettel är den skyldige. Och det är inte första gången som de bägge krokar ihop.

2007 när Vettel fanns hos systerteamet Toro Rosso körde han på Webber, Red Bull, bakifrån när de låg bakom säkerhtesbilen.

En av de få som anser att tysken är oskyldig är Niki Lauda. Den trefalige mästaren säger att Mark skulle ha släppt förbi Seb och att australiensaren inte tänkte på teamet. Niki. Gamle vän. Under din aktiva karriär var du inte alltid den perfekta teamplayern enligt ögonvittnen.

Läser i en kvällstidning att i f1 kör man om guldmedalj. Hade jag ingen aning om. Trodde i min enfaldhet att man tävlar om vm titeln. En enkel fråga. När infördes medaljer? Vet att Bernie Ecclestone ville men alla andra sa nej. Har jag missat något?

Och vad jag tydligen också missat är att Vettel tre gånger slarvat bort en seger. Var?

Låt oss avsluta diskusionen om vem som hade fel med Red Bull ägaren Dietrich Mateschitzs visa ord.

Shit happens.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se