Gratinerad vitkålssoppa med kryddig korv

Den här soppan är fantastiskt god och bra smalmat! En släkting till den franska gratinerade löksoppan.

Ingredienser till 4 port:

1 litet vitkålshuvud, helst sommarkål (ca 800 g)

1,2 liter grönsaksbuljong

1- 2 gula lökar

1 klyfta vitlök (kan uteslutas)

1-2 tsk kumminfrön

1-2 msk smör eller margarin

3 lagerblad

peppar

riven ost, 17% fetthalt

grovt rostbröd, 1 skiva per portion

några kryddiga korvar, t. ex italiensk lantkorv eller chorizo. Eller lammkorv!

Gör så här:

Strimla vitkål och gul lök och fräs i matfettet. Tillsätt kummin, buljong, lagerblad och ev vitlök. Låt soppan puttra under lock 20 minuter. (Soppan ska vara ganska fyllig med mycket vitkål och lök, men känns den för "tjock" är det bara att spä med mer buljong.) Smaka av med peppar och kanske lite salt. Häll upp i värmetåliga soppskålar, gärna stengods eller liknande. Rosta brödet, skär det i tärningar. Toppa varje skål med brödkrutonger, korvslantar och en näve riven ost. Gratinera i ugn i 225 grader 5-10 minuter. Den ska bli ljust gyllenbrun och fräsa lite gott. Dekorera ev med en färsk timjankvist.