Skadade israeliska soldater visas upp

I Turkiet publicerar i dag en tidning bilder på skadade israeliska soldater under den våldsamma bordningen när fartyget Mavi Marmara var på väg till Gaza.

Under rubriken "En kommandosoldats tårar" visas en bildserie på skadade, blödande och uppenbarligen också gråtande israeliska soldater. De ligger på golvet omgivna av aktivister, en trillar nerför en lejdare.

Bilderna har, enligt turkiska uppgifter, först raderats av israelerna som beslagtog alla kameror för att förstöra foton som man inte gillade – i det här fallet sannolikt för att Israel inte vill att bilder på dess förödmjukade soldater sprids världen över.

Men i Turkiet har man lyckats återskapa bilderna och de publiceras nu i en av landets största dagstidningar. 

Enligt vittnesmål från de soldater som deltog i operationen var det aggressivt beteende från en del aktivister, att de blev angripna och var tvungna att skydda sig, som utlöste skottlossningen som dödade nio personer. Det handlade, om man får tro soldaterna, om det var de eller vi som skulle dö.

Från israelisk sida sväljer man förtreten att bilderna publiceras och i ett uttalande från armén konstateras att de visar just det som Israel har hävdat hela tiden, nämligen att det fanns folk ombord som var beredda att döda soldaterna.

I ett försök att reda ut den för Israels rykte katastrofala utgången av bordningen tillsätts nu en intern granskning, som skall undersöka förberedelserna och ordergången inför aktionen.

Däremot kommer ingen officers eller soldats agerande under bordningen att sättas under lupp, åtminstone i den utredningen.

Och Israel säger, enligt landets Washington-ambassadör, nej till den internationella granskning som FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vill ha till stånd, enligt nyhetsbyrån Reuters.