Säkerhetsforum sätter press på Israel

I Turkiet i dag inleds ett två dagars säkerhetspolitiskt forum för länder i Asien och Mellanöstern. Det sätter ytterligare press på Israel. Turkiet, som alltså är värdland, kommer utnyttja CICA, konferensen för samarbete och förtroendebyggande i Asien, för att kräva att Israel upphör med blockaden mot Gaza och i Istanbul fortsätter demonstrationerna.

Turkiska kommunistpartiet är det senaste i raden av anti-israeliska demonstrationer i Istanbul.

Ett Istanbul täckt i palestinska flaggor möter CICA:s deltagare, ledande statsmän från Mellanöstern och Asien. CICA samlar stater som Iran och Israel, Afghanistan och Pakistan under samma paraply.

Bland de åtta presidenter som deltar i dag finns Irans Mahmoud Ahmadinejad och palestiniernas Mahmoud Abbas. Dessutom kommer Bashar al Assad från Syrien, trots att Syrien inte är medlemsland.

Israel väl medvetet om den kritik som kommer komma har valt att inte skicka någon ledare, utan bara en tjänsteman från israeliska konsulatet i Istanbul.

Turkiet som ska ta över ordförandeskapet för CICA, Konferensen för samarbete och förtroende i Asien, kommer uttnyttja tillfället och kräva att Israel häver blockaden och restriktioner mot Gaza.

Åklagare i Istanbul undersöker dessutom möjligheter att ställa Israels ledare premiärminister Netanjahu, försvarsministern Ehud Barak och stabschefen Gabi Ashkenazi inför rätta för det som hände på Mavi Marmara.

– Det hänger på om blockaden mot Gaza lyfts eller inte hur rättsprocessen blir mot Israel. Men allt pekar på att förhållandet mellan Turkiet och Israel kommer fortsätta vara spänt, säger skribenten Oral Galislar. Han tillhör den turkiska 68-generationen, sekulär och till vänster politiskt. Men lika indignerad som islamisterna över Israels agerande. Han tror att premiärminister Erdogan och AKP kommer vinna politiskt på det som har hänt.

Men även om Turkiet söker en ny mer tongivande roll i Mellanöstern och Asien anser Calislar att ambitionerna att vara vänd mot väst och gå med i EU fortfarande står främst.

– Turkiet vill fortfarande in i EU, men Frankrike och Tyskland blockerar och det är som ett förälskat par där bara en vill, men inte den andra, så det är Eu:s bristande motivation som hindrar inte Turkiet, hävdar Calislar.

CICA pågår i två dagar i Istanbul . Putin kommer från Ryssland och höga ledare från Kina, Indien och Kazakhstan deltar också.