utrikes

Brokigt om fotboll inför VM i Sydafrika

På fredag inleds fotbolls-VM i Sydafrika, och på Standard Bank Gallery i Johannesburg passar man på att hylla fotbollskulturen, både i historiskt och nutida perspektiv. "Halakasha!" (mål!) heter utställningen och vår korrespondent träffade curatorn Fiona Rankin-Smith.

En kraftfull druidliknande Kristus som spelar fotboll, är karvad ur en trästam av en av Sydafrikas främsta skulptörer, Jackson Hlungwane. Den finns med på utställningen Halakasha! som hyllar fotbollen och fansen och som också fokuserar på det gudomliga, de övernaturliga krafter som är förknippade med fotboll bland annat i Afrika.

En annan av den självlärde skulptören och pastorn Jackson Hlungwanes skulpturer, kallad "Guds hand", blir i det här sammanhanget en anspelning på Diego Maradonas mål i VM-matchen mot England 1986.

Det är en eklektisk utställning med färgglada suppporterhjälmar, makarapas, frisörskyltar från Ghana prydda med fotbollsstjärnor, teckningar, pärlbroderier, fotbollsskor, historiska fotografier från fotboll under apartheid, liksom videoverk.

Man kan möjligen invända att Fiona Rankin-Smith har haft svårt att välja bort verk till förmån för en större klarhet.

Nigerianske Andrew Dosunmus fotografier visar fotbollsfans från Afrikanska kuppen tidiagre i år, de har tjocka lager av färg och ffantastiska kroppsmålningar i Ghanas färger rött, grönt och gult, en av dem har Ghanas storstjärna Michael Essiens ansikte målad på sin mage.

Ett videoverk av sydafrikanen Simon Gush utspelar sig på en bangård, där två lag spelar fotboll på en plan målad tvärs över järnvägsspåren.

Att många spelare kan komma från fattiga förhållanden och mot alla odds lyckas bli storstjärnor kan vara vad konstnären vill säga, menar Fiona Rankin-Smith.

Hon ville skapa en utställning om festen och galenskapen och är själv minst lika gripen av fotbollsfeber som de flesta sydafrikaner tycks vara just nu.

– Ja, visst ser jag fram emot VM säger hon. Hon har biljetter, men inte till öppningen och finalen, men hoppas att Guds hand kommer att hjälpa henne med den detaljen.