INDIEN

Ansvariga döms för Bhopal-katastrofen

I dag föll domarna mot de ansvariga för gasolyckan i indiska Bhopal, historiens kanske värsta industrikatastrof som kostat tiotusentals liv sedan den ägde rum för drygt 25 år sedan.

De som nu dömts till två års fängelse var anställda på det indiska dotterbolaget till amerikanska Union Carbide.

Det var den andra december 1984 som 40 ton insektgift exploderade i den amerikanska kemijätten Union Carbides fabrik i den indiska staden Bhopal.

Gasmolnet som bildades över staden dödade officiellt 3 500 människor under de första tre dagarna.

Men det finns uppgifter som säger att siffran kan ha varit mycket högre, kanske dog så många som 10 000 i direkt anslutning till explosionen.

Under de år som gått därefter har ytterligare minst 10 000, eller kanske så många som 25 000 personer, dött till följd av skador de fick av det brännande gasmolnet.

Än i dag plågas invånarna i Bhopal av olyckan för 25 år sedan. Många har kroniska sjukdomar och fortfarande föds onormalt många missbildade barn i området.

1989, fem år efter explosionen, gjorde företaget Union Carbide upp med den indiska regeringen om ett skadestånd på 470 miljoner dollar.

Men först nu har alltså det indiska rättsväsendet kommit fram till ett beslut. Uppgifterna är ännu något motstridiga, men det handlar om 7 eller 8 personer i ledande ställning på det indiska dotterbolaget till det amerikanska kemiföretaget döms för att ha vållat människors död genom oaktsamhet.

De döms till maxstraffet två års fängelse. Samtliga sju är indiska medborgare.

Union Carbides styrelesordförande vid tiden för olyckan, amerikanen Warren Anderson, har varit efterlyst av domstolen i Bhopal, men har inte infunnit sig och slipper nu av allt att döma straff.

Den milda domen mot de indiska företagsrepresentanterna har redan väckt upprörda känslor och kommer sannolikt att överklagas.