Ny studie

Var femte fästing bär borrelia

Den första nationella pågående fästingstudien visar att var femte fästing bär på borreliabakterier. Det ligger i linje med vad tidigare studier visat, men professor Pia Forsberg, professor är ändå förvånad.

– Ja, jag tyckte ju ändå att det lät högt när jag hörde det första gången, det får jag lov att säga, var femte fästing! Vi har relaterat fynden till hur gick det för individerna och det är otroligt sällan som folk sökt doktor för symtom, säger professor Pia Forsberg.

Med tanke på hur många fästingar som bär på borreliabakterier är det ändå relativt få människor som blir infekterade och får borrelia. Det gör infektionsspridningen svårbegriplig, och en annan komplikation är, att det kan vara svårt att ställa diagnos borrelia. Man måste därför vara mycket uppmärksam på om det uppstår en hudrodnad efter ett fästingbett.

Upp mot 10 000 personer drabbas av borrelia varje år i Sverige, och både borrelia och virussjukdomen TBE ökar, och sprider sig nu till andra delar av landet, än dom tidigare kända runt östkusten, Stockholm och Mälaren.

Därför behövs mer kunskap och forskning och Pia Forsberg är mycket entusiastisk över den genbank som nu upprättats, där infrysta fästingar gör det möjligt att analysera dom risker fästingarna för med sig och kommer kunna föra med sig.

– Vi fryser in och får en genetisk bank. Därigenom kan man se om det kommer in några andra farliga sjukdomar som sprids med fästingar, eller om det kommer in farligare typer, till exempel en farligare TBE-virus typ som finns österut i bland annat Ryssland. Om de kommer in i Sverige kan vi då gå tillbaka till det här genetiska materialet och se, avlsutar Pia Forsberg.

 Susanne Gäre, Vetenskapsradion
susanne.gäre@sr.se