Maradona – magisk eller bara en mardröm?

Det är bara garvade rockstjärnor och aktiva fotbollsspelare som inte kritiserar Maradona här i Buenos Aires. Fotbollsspelarna drömmer om landslaget och musikerna kan inte gärna ta tillbaks sina hyllningslåtar till hjälten från 1986.

Sanningen är att Argentina står på gränsen till ett nervsammanbrott. Nationens stolthet står på spel och fotbollsguden själv har lagt hela sin ära och berömmelse i potten – det är i alla fall känslan.

***

Dagens Maradonacitat: ”Laget är redan klart”. För flera veckor sedan avslöjades startelvan mot Nigeria, men nu har förbundskaptenen ångrat sig.

I nuläget ser det ut att bli en offensiv 3-4-3 uppställning i stället.
Målvakt: Romero, Backar: Demichelis, Samuel och Heinze. Mittfältare: Gutierrez, Mascherano, Veron, och Di Maria. Anfallare: Messi, Higuain och Tevez.

***

För bara fem år sedan var Maradona odiskutabel kung. Jag hade precis flyttat hit och han ledde med säker hand det bejublade underhållningsprogrammet ”La noche del 10”. Han hade precis blivit drogfri med hjälp av Fidel Castro och bantat cirka 50 kg.

Drömmen om att ta över landslaget började växa fram. Sedan gick han vilse i alkoholdimman. Först i mars 2009 nådde han nästa toppnotering när Argentina slog Venezuela på hemmaplan i tävlingsdebuten som förbundskapten. Alla argentinare fick svälja sina hyllningar fyra dagar senare när landslaget i en av sina mörkasta stunder föll med 1-6 mot Bolivia.

Den senaste veckan har kritiken mot Maradona svalnat i ett försök att stötta landslaget. ”Han får en sista chans”, säger folk. Misslyckas han blir det inga fler toppnoteringar.

***

Dagens huvudrubrik: ”Vi vill inte ha er här”, skriver sportdagstidningen Olé efter det att sydafrikanska myndigheter bestämt sig för att skicka hem tio våldsamma argentinska supportrar som väntar på rättegång i Argentina. Ytterligare omkring 300 extremt våldsamma argentinska huliganer finns redan på plats.

Claes Aronsson
claes.aronsson@sr.se