OBS Sommar: Tisdag 10 augusti

Konstnärens totala yttrandefrihet

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 24 maj 2010.

Konstvetaren Robert Stasinski ger sig in i debatten kring Lars Vilks konstnärskap, och menar att vi måste skilja på konstnären Vilks och individen Vilks. Vidare anser han att debatten ofta blir otydlig för att debattörer blandar ihop det ena med det andra. Stasinski menar att konstnärens yttrandefrihet är total, men att det inte medför att vi inte ska kunna diskutera vilka konsekvenser privatpersonen Vilks agerande får för det civila samhället.

Med sina böcker om Mumintrollen blev författaren Tove Jansson världskänd och varje år fick hon tusentals brev från läsarna, brev som hon besvarade. I Obs serie Här slutar allmän väg berättar Boel Westin, litteraturkritiker och professor i litteraturvetenskap, om vilka strategier Tove Jansson använde för att freda sin privata sfär.

Litteratur: 
Tove Jansson: Meddelande – noveller i urval 1971-1997 (Bonnier, 1998)