fotbolls-vm

Bendtner alltid i strålkastarljuset

Danmarks Zlatan säger svenska medier. En kaxig typ skriver man i Danmark. Nicklas Bendtner är Skandinaviens stjärna i VM.

Han kommer sent till landslagsträningar, kraschar med lyxbilar, och bärs ut halvnaken och helberusad från nattklubbar i London. Det handlar om 22-årige Nicklas Bendtner.

Men vi tar det från början. Nicklas Bendtner föddes den 16 januari 1988. Lördagen då Pet Shop Boys toppar trackslistan med Always on my mind.

Samma år som Bush den äldre vinner presidentvalet i USA. Och sommar-OS arrangeras i sydkoreanska Seoul. För att nämna ett par händelser från året.

Bendtner växte upp i Tårnby kommun utanför Köpenhamn, nära Kastrups flygplats. 1992 vinner Danmark överraskande EM i Sverige och det är då Nicklas Bendtner börjar spela fotboll - som fyraåring.

I tonåren tävlade Nicklas Bendtner också i friidrott och blev dansk ungdomsmästare på både 60 och 100 meter.  Men det är inte för sin snabbhet han är mest känd som fotbollsspelare utan för sin tyngd och styrka.

Redan som 16-åring lämnade han Köpenhamn och Danmark för ett lärlingskontrakt med Londonklubben Arsenal. Likt vår svenske landslagsman Sebastian Larsson. Och precis som den tre år äldre Larsson lånas Bendtner sedan ut till Birmingham.

När Sebastian Larsson säljs och blir kvar i Birmingham kallas Bendtner hem till London och skriver på ett femårskontrakt. Arsène Wenger börjar så smått att lotsa in honom i laget.

Och det här med att prestera så fort han får chansen, det kan han Bendtner. Han gör mål i landslagsdebuten som 18-åring, i första matchen för Birmingham liksom i debuten för Arsenal i en träningsmatch.

Säsongen 2008/2009 gör han imponerande 15 mål i Premier League, men vinner ändå inte supportrarnas hjärtan. Man gnäller om för många missar och Wenger fick försvara den unge dansken

En stark spelare även mentalt, om Wenger får säga sitt. Någon som aldrig ger sig och som inte låter sig nedslås av en temporär måltorka Den franske tränaren verkar gilla honom. Och det gäller nog också de brittiska tidningarna

För leverera löpsedlar kan han också. Och då handlar det inte bara om kaxiga citat. Han har bråkat öppet med förre lagkamraten Adebayor och burits ut från en nattklubb i London berusad och med byxorna nedhasade  - framför paparazzifotograferna.

Och det här med allmänna förhållningsregler kring samlingarna med Danmark tar han inte så allvarligt på... Och just det där sista har han fått kritik för av landslagsveteranen Martin Jörgensen.

Men samtidigt menar Jörgensen och många med honom att Bendtners starka spel väger upp vissa brister i karaktären.


Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se