Ny Sudan-rapport

Svenskt oljebolag anklagas för delaktighet i brott mot mänskligheten

I dag offentliggörs en rapport som anklagar Lundin Petroleum AB, och det konsortium som företaget tillhörde i Sudan, för att ha varit delaktiga i krigsbrott och brott mot mänskligheten.

ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, en sammanslutning av fler än 50 europeiska frivilligorganisationer står bakom rapporten Unpaid Debt - Obetald skuld. Under åren 1997-2003 ska över 10 000 människor i Unity-provinsen i södra Sudan ha dödats, och nästan 200 000 tvingats på flykt. Sudanesiska soldater ska enligt rapporten i samarbete med milisgrupper urskillningslöst ha anfallit civilbefolkningen i det område där oljebolag utvunnit olja.

Rapportförfattarna har intervjuat flera ögonvittnen, men också tagit flygfoton, och presenterat satellitkartor som ska visa hur en del av södra Sudan avfolkades när invånarna i det oljerika området med våld jagades bort från sina ägor. Så skriver ECOS i rapporten:

"Urskillningslösa attacker mot civilbefolkningen, nedbränning av bostäder, plundring, förstörelse av livsförnödenheter, dödande av civila, våldtäkter på kvinnor, kidnappningar av barn, tortyr, och tvångsförflyttningar."

Egbert Wesselink, en av rapportförfattarna, poängterar att Lundin Oil inte självt utfört de misstänkta övergreppen utan att Lundin bidragit till att det blev krig i området.

I rapporten utvecklas anklagelserna:

"ECOS anser att Lundin, Petronas och OMV, enligt internationell lag har gjort sig delaktiga till krigsbrott och brott mot mänskligheten."

Det malaysiska bolaget Petronas och det österrikiska OMV var Lundins samarbetspartners i Sudan. På ett tidigt stadium fick företagen enligt rapporten hjälp av sudanesiska armén och regeringstrogna milisgrupper med att bekämpa andra milisgrupper, sådana som försökte stoppa oljeutvinningen.

Lundin Petroleum tillbakavisar anklagelserna i ett mail till rapportförfattarna. Bolaget hävdar att man alltid agerat i enlighet med lokala och internationella lagar. Egbert Wesselink anser inte att Lundin kan påstå att de inte kände till de misstänkta brotten.

– Det är inte trovärdigt när Lundins säger att de inte kände till grymheterna och kriget i området.

Som argument använder han bland annat en händelse från den 20 februari 2002, då två sudanesiska attackhelikoptrar sköt mot en matkö med civila och dödade 24 personer som skulle hämta sina matransoner. Incidenten blev känd eftersom den bevittnades av FN-anställda. Wesselink menar att händelser som denna bevisar regeringstrognas övergrepp mot civilbefolkningen.

I en presskonferens i Stockholm senare i dag kommer ECOS kräva en undersökning av Lundin Petroleums eller Lundin Oil AB stöd till sudanesiska styrkor. ECOS kräver också att de svenska myndigheterna ska utreda Lundins verksamhet i Sudan. En verksamhet som inbringade bolaget 92,6 miljoner dollar. Ett annat krav som ECOS ställer är att de 200 000 människor som tvingats lämna sina hem ska kompenseras.

– Vi kräver att företagen kompenserar offren. Vi anser att det är en rättslig skyldighet, säger Egbert Wesselink, en av författarna bakom ECOS rapport.