Polisen om bråket i Tynnered

"Vi åker hem och pratar med föräldrarna"

Efter helgens oroligheter i Tynnered samlades idag bland andra polisen, räddningstjänsten och stadsdelsförvaltningen på ett extrainsatt krismöte för att hitta en lösning.

Huvudåtgärden blir så kallade bekymringssamtal med föräldrar till ungdomar som tros ha varit delaktiga i helgens oroligheter i Tynnered.

– Det innebär att vi åker hem till familjen och pratar om att deras barn har varit ute på dessa platser. Det är inte samma sak som att vara misstänkt men de är på fel plats med fel umgänge. Och det är nära att det händer någonting, säger Peter Erlandsen, polisenhetschef för Göteborg syd.

Oroligheterna började i fredags. Socialkontoret i Tynnered brann ner och allt tyder på att branden var anlagd. Barnavårdscentralen vid Opaltorget fick också stora skador vid den anlagda brand som förstörde socialkontoret i fredags.

I går fortsatte stökigheterna när ungdomar satte bildäck i brand och kastade stenar mot polis och räddningstjänst. 

Händelserna har enligt polisen inget samband, men man har en någorlunda bra koll på vilka ungdomar som kastade sten på söndagskvällen. Femton av dessa ska nu få hembesök av bland andra polis och socialtjänst i så kallade bekymringssamtal. En åtgärd man tog till redan i samband med oroligheterna i höstas.

Lars Olausson är socialchef i Tynnered och tycker att man gjort vad man kunnat för att komma åt problemet.

– Jag tycker att vi har jobbat oerhört mycket med detta. I Tynnered finns sociala problem och vi har bekymmer med utanförskap

Varför har man inte tagit tag i dessa problem tidigare?

– Dessa problem har vi jobbat med i många år. Både på individuellt plan och med generella insatser.

Varför har ni inte lyckats komma åt problemet?

– Det är en intressant fråga. Vi har ett bekymmer som vi inte helt enkelt inte har kunnat hantera med de resurser vi har idag, säger Lars Olausson.

En som fått nog är Tynneredsbon och aktivisten Yvonne Johannesson som nu vill samla in namnunderskrifter för att få till en förändring.

– Vi ska ju ha en närpolis på Opaltorget! Vi har alltid haft det förr i tiden, men sen drog dom in det för en tio-femton år sen. De senaste åren har det blivit för jäkligt. I bostadshusen och dagis brinner det.

– Jag ser aldrig till några områdespoliser här. Ser jag någon så handlar det om någon bil som kör förbi Opaltorget då och då. Det är vad jag ser.