Kalmar/Torsås

Nya traditioner ska ge nyktert skolslut

Sommarlovet är bara en dryg vecka borta för länets grundskoleelever. Avslutningen kan bli lite väl festlig där många elever dricker för mycket alkohol eller provar andra droger.

För att göra avslutningen till en ordnad fest kommer i det i år satsas extra mycket på alternativa drogfria evenemang runt om i länet.

Torsås och Kalmar kommun gör ett samarrangemang under namnet "Schools out" där högstadieeleverna får åka gratis buss till skolan i Ljungbyholm. Där väntar konserter, idrottstävlingar och en del utmaningar och överraskningar.

En rundringning Sveriges Radio Kalmar gjort visar att så här ser det i nästan alla länskommuner i den kanske största satsningen någonsin inför skolavslutningen .

– Det är jätteviktigt att inte bara förbjuda utan också erbjuda andra alternativ säger fritidsledare Tina Heiman i Torsås. Nyktra högstadieelever och gymnasielever är välkomna till avslutningsfesten i Ljungbyholm.

Förra året gjordes ett liknande arrangemang, då var alla elever nyktra medan en vuxen kom dit onykter och släpptes inte in.

För att lyckas göra ett drogfritt arrangemang som lockar krävs samarbete på många plan, mellan kommunerna, polisen, nykterhetsorganisationer och inte minst med föräldrar.

I Oskarshamn får alla föräldrar till barn i nian brev om att sätta gränser främst kring alkoholen.

– Kampen mot traditioner är hård säger fritidsledare Tina Heiman.

I Torsås har av hävd niondeklassarna samlats på Skytteholmens festplats och så lär det bli i år också.

– Vi skall till Skytteholmen nästa vecka säger eleverna Sabina Andersson och Malin Ek, alla niondeklassarna samlas där och tar farväl.

– Där finns många föräldrar så det brukar bli lugnt säger Sabina Andersson.

– Vi kan inte räkna med att med en gång ändra gamla vanor säger Tina Heiman men kan de som går i sjunde och åttonde klass få en tradition i att vara med på den drogfria festen så kan det bli framtidens tradition.

Att Torsås och Kalmar kommuner samarbetar kring festen i Ljungbyholm är ett led i ett länssamarbete som pågår mellan alla länets kommuner över kommungränserna.