Misstänkt storsvindlare ställs inför rätta

I Frankrike inleds i dag rättegången mot Jérôme Kerviel, som anklagas för att ha spekulerat bort cirka 50 miljarder kronor för den franska banken Société Générale. Fram till januari 2008 var han en stjärnmäklare, men när falsarierna uppdagades blev han i stället historiens största svindlare. 

Var han en enskild besatt handlare som försökte gömma sina misslyckade affärer? Eller var Jérôme Kerviel en utpekad syndabock i ett större system av bonushungriga bankmän, som överträdde många gränser? Båda beskrivningarna är kanske korrekta.

Jérôme Kerviel gav i alla fall finanskrisen ett ansikte. I dag inleds rättegången mot honom.

Han bollade med ett belopp större än hela börsvärdet på den franska storbanken Société Générale. Vinsterna uteblev som en följd av den globala bankkrisen. Men Kerviel höjde buden, spekulerade vidare och dolde problemen med fejkade dokument och oriktiga datauppgifter.

När bubblan sprack i januari 2008 blev bankens förlust omkring 50 miljarder kronor. Det är många gånger större än vad britten Nick Leeson på Barclays bank skapade historia med 1995. Société Générales aktie rasade.

– Jag är säker på att banken klarar detta och att franska staten griper in, sa en kund några dagar efter

I sin självbiografi som kom för några veckor sedan, skriver Jérôme Kerviel att han blev offer för siffrorna och spänningen. Andra talar om killen med arbetarbakgrund, som ville bevisa sitt värde.

Jérôme Kerviel lever anspråkslöst och tycks inte ha haft egen vinning i sikte. Ett fyrtiotal vittnen är kallade. Om han fälls riskerar han fem års fängelse och flera miljoner i böter.