Örebro

Somsof är somaliska socialdemokrater

Socialdemokraterna i Örebro har fått ännu en etnisk förening. Jämte den kurdiska, eritreanska, latinamerikanska och bosniska har nu en grupp somalier gått samman och bildat Somsof, Somaliska Socialdemokratiska föreningen.

- Idag bor nästan 1500 somalier i Örebro, och man kan inte bara prata rättigheter, man måste också prata skyldigheter. Och det här är vår skyldighet, att engagera oss politiskt, säger ordförande Ikar Amin.

Ikar Amin är uppenbart stolt över att ha bildat en socialdemokratisk förening för somalier. Ändå säger han att partitillhörighet egentligen inte är det viktigaste, utan att somalier engagerar sig i Örebro, oavsett parti.

- Våra röster måste komma fram, säger han. Det måste finnas kanaler för att informera politikerna, till exempel om att det finns vuxna somalier som bott i Sverige i långa tider, men som fortfarande inte har fått nåt jobb.

Jobb och utbildning är de viktigaste valfrågorna för de runt 30 medlemmarna i Somsof, säger Ikar Amin, och det tror han gäller för alla somalier. Men om nån av dem skulle vilja bilda förening i nåt annat politiskt parti, så går inte det i Örebro. En rundringning som Sveriges Radio Örebro har gjort, visar att alla övriga partier tycker att etniska föreningar är onödiga eller till och med splittrande och att det är bättre att alla går med på ett ställe.

Men Ikar Amin menar att den somaliska socialdemokratiska föreningen behövs i ett övergångsskede, för att fånga upp och väcka somaliers engagemang.

Men i längden hoppas han att föreningen inte ska behövas, utan att medlemmarna ska hitta politiskt engagemang på annat vis.

- Socialdemokraterna är utgångspunkten, säger Ikar Amin, men målet är att just den somaliska föreningen inte ska behövas framöver.