Boktips

Monika Westins boktips v.23

Monika tipsar den här veckan om böcker som handlar om utanförskap på olika sätt. Och som vanligt riktar de sig till de yngre läsarna.

Den sanna historien om "Pojken som levde med strutsar" av Monica Zak.
Den lille pojken Hadara försvinner i en sandstorm i öknen. Förtvivlat letar hans mamma efter honom men blir tvungen att ge upp. Alla tror att han är död. Men Hadara räddas av en strutsflock och lever tillsammans med strutsarna i drygt tio år. Där får han möta både torka, översvämningar, giftiga skorpioner och människoätande lejon. Ryktet sprider sig bland människor att det bor en pojke med strutsarna i öknen. En dag blir Hadara tlllfångatagen mot sin vilja.

Dansfabriken Street av Eva Susso.
Flera gånger i veckan dansar de tre ungdomarna på Dansfabriken. De brinner för dansen och kämpar med nya steg och nya koreografier för att bli ännu bättre än vad de redan är. Dansfabriken är en lokal i Stockholmsförorten Bredäng. En dag kommer Teres från rika villastaden Ålsten till Dansfabriken. Den enda invandrare hon har mött där är familjens städerska. Teres har tidigare dansat klassisk balett och ville nu byta till streetdance. Det är inte alltid så lätt alla gånger att försöka komma in i ett gäng med annan bakgrund men Teres är målmedveten både med dansen och sina försök att bli kompis med de andra ungdomarna i Dansfabriken. Stark vänskap, kärlek och dans är bokens tre huvudspår.