Rättegång om dubbelmorden

Ströps med julgranssladd

Den 53-åriga kvinna som hittades död i Värnamo strax innan jul ströps med el-sladden till en prydnadsgran. Det var en av de uppgifter som åklagaren idag lyfte fram när rättegången mot den kvinna som är misstänkt för dubbelmord inleddes.

Idag klockan nio startade rättegången mot kvinnan som misstänks för dubbelmord i Värnamo.

Rättegången inleddes med att åklagare Anders Brokelind höll sin så kallade sakframställan där han berättar hur han anser att morden gått till.

Det var jakten på medicin som fick den 33-åriga kvinnan att mörda en 53-årig kvinna i Värnamo den 21 december förra året, det hävdar åklagaren.

Kvinnan som idag förhördes uppträdde lugnt och svarade på många av åklagarens frågor. Men när frågorna började handla om vilka kontakter hon haft under morddagen med offret sviktade minnet betydligt.

Eftersom det tog lång tid innan polisen insåg att det handlade om ett mord saknas teknisk bevisning, därför har polisen in i minsta detalj kartlagt den misstänkta kvinnan och offret under morddagen. Ett pussel som bevisar att hon är skyldig, anser åklagaren Anders Brokelind.

Han har pratat om att båda morden skett inom ett avgränsat geografiskt område i Värnamo. Åklagaren påstår också att kvinnan varit påverkad av rohypnol och alkohol och att det är en kombination som kan ha gjort henne kall och hänsynslös.

Inledningsvis har rättegången handlat om mordet i december förra året, det som polisen först trodde var ett självmord.

Åklagare Anders Brokelind anser att den kedja av indicier som finns räcker för att få kvinnan fälld.

– Det är den bevisning som finns och det är min bestämda uppfattning att den räcker väl till åtal och jag har goda förhoppningar om att få henne fälld.

Den åtalade kvinnan tittade ner i bordet när bilderna på den mördade kvinnan visades i tingssalen. Hon var iklädd rosa blus och blå kavaj lyssnade hon på de bevis som enligt åklagaren visar att hon mördade kvinnan den 21 december.

– Om man går igenom de olika delarna i kedjan att när åklagaren fäster ihop de länkar han har är det ofta rena spekulationer och gissningar säger kvinnans advokat Olof Larsson.

Rättegången kommer att pågå i sju dagar. Den 33-åriga kvinnan nekar till morden.