Surfa dygnet runt - Martin Appel listar årets nya teknikprylar i P4 Extra

Hösten står för dörren men teknikbranschen vilar aldrig.

Det dyker upp fler nya och enligt många intresserade, oumbärliga prylar upp på marknaden. Bland andra Apples nya, fjärde, version av Iphone som lanserades under sommaren.

Vår teknikexpert Martin Appel från PC berättade i P4 Extra om vad som är de senaste trenderna.

Ipad

Apples omtalade "pekdator" Ipad har lanserats i USA och i många europeiska länder. I Sverige får vi den förmodligen först till hösten, men många teknikfreak kommer redan köpa den på semesterresan. Den kostar mellan 500 och 800 euro.

Läsplattan

Vi pratade om det i när vi pratade om julklappar i P4 Extra  julas - men nu har läsplattorna kommit på bred front. Det handlar alltså om en pryl som är specialgjord för att man ska kunna läsa e-böcker. I stället för att fylla väskorna med tunga böcker på semestern tar man med sig en läsplatta som väger några hekto och laddar den med tusentals digitala böcker. Till skillnad från en dator använder läsplattan något som kallas för elektroniskt bläck. Skärmen känns som en riktig bok, och den drar mycket mindre ström än en dator. Det går att läsa typ 20 böcker innan man måste ladda om den.

Netbook Plus

Förra året pratade alla om netbook, det vill säga enkla bärbara datorer som bara väger runt ett kilo och kostar cirka 3 000 kronor. Nu kommer Netbook Plus.

Det är en lite större och lite dyrare modell. Den väger cirka 1,5 kilo och kostar cirka 5 000 kronor. Funkar fortfarande som ett bra val för resan enligt Martin Appel. Framför allt är skärmen större. Cirka 12 tum i stället för 10, vilket passar alla som vill titta på tv och youtube.

Färgglada kameror

Alla digitalkameror tar i dag jättebra bilder och tillverkarna kan inte längre konkurrera med bildkvalitet och upplösning. I stället får utseende och finesser större betydelse.

De är inte bara svarta och grå, utan de kan lika gärna vara rosa, röda, lila, blå, brandgula. Många har små speciella finesser, till exempel en extra skärm på framsidan - om du ska ta bilder på dig själv till Facebook. Eller också är de vattentäta så du kan ta med dig dem på stranden.

Datormobilen

Telefonen är inte längre en apparat du ska prata i. Ungefär en tredjedel av alla telefoner som säljs i dag är smartphones - eller datormobiler som de också kallas. Poängen är att man även kan använda dem för att surfa, chatta, lägga ut saker på Facebook.

Iphone var först ute, men nu finns det massor av konkurrenter, till exempel HTC Desire och Sony Ericsson X10.