8 juni

Ett nytt liv efter magsäcksoperationen

Allt fler svenskar blir opererade mot sin fetma, och i år kommer cirka 7 300 personer att genomgå fetmakirurgi, vilket är en ökning med cirka 50 procent jämfört med i fjol, enligt en kartläggning som Dagens Medicin har gjort.

I dag gästades Cappuccino av Camilla Jallow, 40 år från Orust som genomgick en magsäcksoperation för ett halvår sen.
– Jag ångrar mig inte en sekund, säger Camilla Jallow.

Camilla Jallow har haft problem med övervikt sedan tonåren, och har provat på alla bantningskurer som finns. Men varje gång har det slutat med att hon har gått upp allt hon lyckats gå ner. 

Problemet för Camilla var inte att hon stoppade i sig för mycket godis och sötsaker.
– För mig var det nog stressen som var boven. Jag kastade i mig maten och åt ofta i farten.
 


Till slut fick Camilla nog och sökte hjälp på överviktsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Där genomgick hon en rad tester och fick till slut en remiss på en Gastric Bypassoperation. Men det skulle ta tid, 2-5 år skulle hon få vänta. så länge vill inte Camilla vänta, så hon tog saken i egna händer och ringde runt och fick till slut en operationstid en vecka senare på Sophiahemmet i Stockholm med hjälp av vårdgarantin.

Nu har ett halvår gått sedan operationen, och hon har gått ner över 30 kilo i vikt. Det har inte vart helt komplikationsfritt, till exempel kan Camilla må dåligt om hon äter viss mat och framför allt om hon äter för fort.
- Men jag ångrar mig inte en sekund, säger Camilla.

Enligt läkaren kommer hon att gå ner minst 20 kilo till, men sedan hoppas Camilla att det tar stopp.
– Jag är inte 20 år längre och vill inte bli för smal.