Ekots undersökning av kandidater

FP och KD har flest äldre kandidater

Bland de 5 500 kandidaterna till riksdagsvalet är de flesta medelålders och på många valsedlar saknas såväl unga som äldre personer. Folkpartiet och Kristdemokraterna utmärker sig som partier med få unga, men med många över 65 år på sina valsedlar.

– Fördelarna är den kunskap man förvärvat under livet och den livserfarenhet man har och också det breda kontaktnät som jag har, säger folkpartistiska riksdagsledamoten Barbro Westerholm, en av de äldsta kandidaterna, som fyller 77 i år.

 

Sveriges Radio har låtit Statistiska centralbyrån SCB ta fram statistik om alla de som kandiderar till riksdagen och kommunfullmäktige. Siffrorna visar att åldersfördelningen är ojämn i de flesta partier, med få unga och få gamla.

Folkpartiet är tillsammans med Kristdemokraterna de partier som har minst andel unga på sina listor, och samtidigt störst andel äldre. 14 procent av Kristdemokraternas och Folkpartiets riksdagskandidater är 65 år eller äldre. De övriga partierna har betydligt färre pensionärer bland sina kandidater, genomsnittet för riksdagspartierna är 10 procent.

 

Men att Folkpartiet har många som är över 65 år bland sina politiker är inget problem, tycker Barbro Westerholm. Snarare tvärtom:

 

– Det är en väldig styrka därför att det här är personer med kunskap och livserfarenhet. Jag tror att det ger en stabilitet till en riksdagsgrupp och också ett minne bakåt i tiden. Man kan förklara varför saker och ting ser ut som de gör i dag.

Barbro Westerholm är en av de äldsta som kandiderar till Riksdagen i höstens val. En av de yngsta är 23-åriga vänsterpartisten Lena Tjäder i Luleå och hon tycker att hon har mycket att bidra med.

 

– Det är dels min ålder. Jag tror att jag kan få fler yngre att rösta på vänstern. Annars är jag ganska bra på det mesta, jag är bra i debatter och har en fast ståndpunkt, säger Lena Tjäder.

 

Västerpartiet har tillsammans med Miljöpartiet störst andel unga på sina riksdagslistor . 15 procent av kandidaterna är under 30 år.

 

Folkpartiet ligger sämst till när det gäller unga. Bara 10 procent av kandidaterna är under 30. Det är inte tillräckligt bra, tycker riksdagsledamoten Barbro Westerholm.

 

– Man behöver unga fräscha ögon så jag skulle gärna se att Folkpartiet hade bättre siffror i den här delen av livet, säger hon.

 

Barbro Westerholm konstaterar att valrörelsen är i gång. När vi träffas kommer hon direkt från fotografen som tagit bilder till Folkpartiets valaffischer. För trots att hon snart fyller 77 hoppas Barbro Westerholm på att bli omvald till ytterligare en period som riksdagsledamot. Att jobba politiskt i fyra år till ser hon inte som något problem. Men sen då?

– Det vet jag inte. Det kan vara svårt att veta när man passerat bästföredatum. Men folk har velat att jag ska ställa upp och då gör jag det, säger Barbro Westerholm.