ÖSTERSUND

Rättegång om sexbrott mot barn inleds

I dag inleddes rättegången mot den äldre man med förtroendeuppdrag inom rättsväsendet som misstänks för sexuellt utnyttjande av ett barn inom familjen. Förhandlingen hålls inom lyckta dörrar. Mannen nekar till brottet.

Idag inleddes i Östersund rättegång bakom stängda dörrar mot en äldre man med förtroendeuppdrag inom rättsväsendet som misstänks för sexbrott mot barn.

Övergreppen skedde enligt åklagaren i början av 1990-talet.

Åklagare Sune Andersson åtalar mannen för sexuellt utnyttjande av minderårig och det misstänkta offret är en kvinna som vid tidpunkten var ett litet barn.

Exakt vilka övergrepp som mannen ska ha gjort sig skyldig till vill inte åklagare Sune Andersson berätta.

Att han kan åtala mannen efter så lång tid beror på de specialregler med extra långa preskriptionstider som gäller för sexualbrott mot barn.

- Preskriberat är det inte. För då hade det varit direkt fel att väcka åtal, säger Sune Andersson.

Sitt åtal bygger han dels på kvinnans egna berättelse. Men också en lång rad vittnesuppgifter som ska stärka trovärdigheten i det misstänkta offrets berättelse och på andra sätt styrka åklagarens sak.

Enligt den tilltalade så kom misstankarna som en chock. Han har själv uppdrag inom rättsväsendet.

Nu pekas han ut av åklagaren som misstänkt pedofil. Han fick reda på misstankarna när han kallades till polisförhör för ungefär ett år sedan säger han.

- Jag tyckte det var helt absurda frågor. Att sitta och svara på sånt, säger han upprört.

Han slår också ifrån sig alla anklagelser. Enligt honom är det en konflikt inom familjen som ligger bakom pedofilanklagelserna.