Ekots undersökning av kandidater

Lägst andel kvinnliga kandidater hos M

Moderaterna har en mindre del kvinnliga kandidater i årets riksdagsval än de andra riksdagspartierna, visar en genomgång som SCB gjort för Ekots räkning. Men andelen kvinnor ökar ändå på Moderaternas valsedlar jämfört med förra valet.

Moderaterna har en mindre del kvinnliga kandidater i årets riksdagsval än de andra riksdagspartierna, visar en genomgång som SCB gjort för Ekots räkning. Men andelen kvinnor ökar ändå på Moderaternas valsedlar jämfört med förra valet. I Norrbotten har Moderaterna ovanligt få kvinnor på listan.

– Få kvinnor kanske väljer att ställa upp för att det är ett stort åtagande att kandidera till riksdagen.  Det kanske är något man tänker på ett par gånger innan man gör det valet, förklarar moderatkvinnornas lokala ordförande Christina Fräki.

Men tänker moderatkvinnor mer så än andra partiers kvinnor?

– Nej, men på grund av att man har fler medlemmar som är män än kvinnor så blir det fler män som ställer upp, säger hon.

På Moderaternas riksdagsvalsedlar är det 41 procent kvinnor och 59 procent män i år, men i Norrbotten är bara en fjärdedel kvinnor. Tittar man på alla riksdagspartiernas kandidater är det 45 procent kvinnor och 55 procent män.

Sedan valet 2006 har ändå kvinnorna blivit fler på Moderaternas listor. Då var det 37 procent kvinnor.

Också på listorna i kommunalvalet så har Moderaterna klart minst kvinnor men även där ökar nu andelen.

Lenita Freidenvall, statsvetare vid Stockholms universitet, har flera förklaringar till att Moderaterna ligger lägst. Konservativa partier utgår av tradition hellre från kompetens än kön och dessutom brukar provval gynna män. De vill inte heller centralstyra nomineringarna.

– Inom mer konservativa partier är man mindre benägen att gå in och reglera ordningen på partilistorna. Man tycker att det här är en fråga för den enskilda partiföreningen för länsförbundet. Det är medlemmarnas rätt att sätta samman sin partilista, säger Lenita Freidenvall.

Sedan valet 1991 har andelen kvinnor ökat från 41 till 45 procent i år på riksdagsvalsedlarna. I genomsnitt har de rödgröna något fler kvinnor på sina listor än den borgerliga alliansen. Vänsterpartiet är enda parti med en majoritet kvinnor.

En förklaring skulle kunna vara att partierna på vänsterkanten har beslut om varannan damernas på valsedeln, medan partierna på högerkanten har ett mål om jämn könsfördelning. Men Lenita Freidenvall menar att båda metoderna fungerar.

– De får ungefär samma effekt. Det visar sig att i praktiken fungerar de här rekommendationerna ungefär på samma sätt, även om man inte kallar det för kvotering, säger statsvetaren Lenita Freidenvall.

I Norrbotten har Christina Fräki några idéer om hur Moderaterna kan få fler kvinnor på valsedeln och menar att det gäller att uppmuntra kvinnor att kandidera.

– Det största är att informera kvinnor och att man backar upp varandra och stöttar och förklarar vad riksdagsuppdraget innebär, säger Christina Fräki.