Form och design

Svensk säkerhet, miljö och funktion prisas

I dag blev det klart vilka svenska designprodukter som premierats av branschföreningen Svensk Form. Tidigare hette utmärkelsen Utmärkt Svensk Form men sedan 2006 delar man vartannat år ut det man kallar Design S. Huvudkriterierna för valet av priserna är nyskapande och kreativitet.

Årets stora vinnare blev en bajspåse för människor - Peepoo. Miljarder av människor i världen saknar tillgång till toalett och på så sätt sprids sjukdomar. Peepoo är en dubbelväggad påse som med hjälp av olika ämnen förvandlar avföringen till näringsrik jord. Påsen fick både pris och ett hedersomnämnande för miljöhänsyn.

Odiskutabelt.

Påsen och de andra nio utvalda visar verkligen upp prisets brokighet. Här premieras till exempel kommunikationspaket för miljöteknik, ett system av sågblad och handtag som man kan kombinera på olika sätt, en enkel och fiffig sladdkåpa när man sätter upp en taklampa, internetlösningen SVT Play och skyddande material för cyklister och skidåkare - ja, det sista fick också ett hederomnämnande för långsiktig produktstrategi.

Ett pris till hade jag delat ut. Bland de nominerade fanns Daniel Rybakkens installation med 6000 ljusdioder som förvandlade ett mörkt och eländigt trapphus till en illusion av ljusindränkt sommarhus med solkatter - den hade en rent medicinsk funktionalitet. Och funktion, ska också enligt reglerna, vägas in...

Utmärkelsen Design S utses av Svensk Form. Det sker i samarbete med SVID - Stiftelsen Svensk Industridesign, Akitekturmuseet i Stockholm och Centrum för Näringslivshistoria.

Samtliga 31 nominerade visas på Arkitekturmuseet i Stockholm under sommaren för att sedan turnera under två år i bland annat Göteborg, Malmö och Sundsvall men också på Cypern och i Tyskland och Ryssland.