Gråval siktad i Medelhavet för andra gången

En gråval har siktats i Medelhavet. Gråvalar har inte synts till i den här delen av världen på 300 år. Nu är det troligen den stora isavsmältningen norr om Sibirien som gjort att den kunnat ta sig dit.

För några veckor sedan sågs gråvalen utanför Israels kust, och nu har den setts vid Barcelona i Spanien. På bilderna från Israel och Barcelona syns tydligt att det är samma val – stjärtfenan har precis samma fläckmönster.

Gråvalen väger nånstans mellan 20 och 40 ton och lever på att simma tryckt mot botten och plöja fram musslor och andra bottenlevande djur.

Så här års befinner sig gråvalarna normalt norr om Alaska och östra Sibirien. Vintertid simmar de söderut längs USAs västkust och föder sina ungar i Mexicos kusttrakter.

Atlanten och Medelhavet kommer de aldrig i närheten av. Inte sedan gråvalsbeståndet i Atlanten försvann på 1700-talet – kanske på grund av jakt.

Tom Arnbom, valexpert på vid Världsnaturfonden, var nyligen på ett internationellt möte där experter på djur i Arktis diskuterade hur den här gråvalen kunnat hamna i Medelhavet, och de var ense:

– Den har troligen simmat från Östra Sibirien – där havsisarna smälte av ordentligt i somras så att Nordostpassagen i princip var helt öppen. Valen har säkert bara slunkit över och fortsatt på den västra sidan, förbi Kolahalvön och längs den norska kusten ner.

Tom Arnbom tror att valen simmade fel. Den blev oförhappandes framsläppt på grund av bristen på is. Och det här lär hända fler gånger framöver.

– I år var det mindre is än man någonsin uppmätt vid den här tiden. Och vi räknar med att havsisarna kommer att fortsätta att smälta av. Det innebär att det kommer att öppna upp mera, så det här är kanske bara början – kanske kommer valar att börja simma över nu från Stilla Havet in i Atlanten.

Tror du att det finns någon möjlighet att det kan etableras ett bestånd av gråval i Medelhavet eller i Atlanten?

– Inte de närmaste åren. Om det fortsätter så här att spilla över någon val då och då har vi till slut kanske en liten stam att bygga på, men det kommer att dröja.