VÄSTERVIK

Många politiker dåliga på att betala

Flera politiker i Västervik som nominerats inför höstens val, både till kommunfullmäktige och landstinget, är dåliga på att betala sina räkningar och har stora skulder hos Kronofogden.

Nyhetsbyrån Siren har tagit fram uppgifter om betalningsanmärkningar bland politiker, bland dem finns en moderat Västervikspolitiker med betalningsanmärkningar på mer än 600 000 kronor.  

Peter Johansson är kretsordförande för moderaterna i Västerviks kommun och han kommenterar avslöjandet så här

– Det här föranleder oss att ta en intern diskussion om hur vi ska arbeta i framtiden för att undvika att sådant här uppstår säger en överraskad Peter Johansson

Hur lämpligt är det att en sådan här person sitter i fullmäktige?

– Personligen tycker jag väl att det inte är lämpligt.

Men det handlar inte bara om betalningsanmärkningar, den moderata politikern har skatteskulder hos kronofogden på cirka 75000 visar Sveriges Radio Kalmars egen granskning.

Men tala med oss det här vill han inte idag.

 – Vi får ta det här en annan dag, säger han.

Men moderaten är inte ensam om att ha dålig koll på ekonomin bland kandidaterna till Västerviks kommunfullmäktige.

Nyhetsbyrån Sirens granskning visar att en miljöpartist har över 200 betalningsanmärkningar och därmed ligger i topp i Sverige, men totalsumman på hans anmärkningar är däremot inte så hög.

Och en kristdemokrat från Västerviks kommun som både kandiderar till landstinget och till kommunfullmäktige men som återfinns långt ner på valsedeln jagas av kronofogden för obetalda skulder både till staten och till ett företag på sammanlagt nära 300 000 kronor, visar Sveriges Radio Kalmars egen granskning.

På moderaterna i Västervik kommer man nu att se över hur det går till när man nominerar sina kandidater till valsedlarna.

– Jag kommer att lyfta upp det är på nästa möte vi har, hur vi ska arbeta i framtiden. För så här är det inte bra, säger Peter Johansson.