KD och rödgröna vill stoppa avvisningar till Malta

Flera riksdagspartier kräver nu att Sverige stoppar avvisningarna av ensamkommande flyktingbarn till Malta efter uppgifter om att barnens rättigheter kränks. I går berättade Ekot om att fler än hälften av de flyktingbarn som väntar på att skickas till Malta gömmer sig. Och nu uppmanar både de rödgröna och Kristdemokraterna Migrationsverket att avbryta avvisningarna.

– Vi tycker inte att man från Sverige ska skicka barn som inte får sina intressen tillgodosedda. Finns det risk för det så bör Sverige ha skyldighet att inte skicka dem, utan i så fall pröva dem här, säger Lars Gustafsson som är flyktingpolitisk talesman för Kristdemokraterna.

I går berättade Ekot om nya uppgifter om att ensamkommande flyktingbarn som skickats tillbaka till Malta från Sverige utsätts för allvarliga kränkningar. De får till exempel inte gå i skolan och har inte tillgång till sjukvård. En som väntar på avvisning är Abdikader från Somalia.

– Även om det är krig så vill jag hellre åka tillbaka till Somalia än Malta, säger han.

Kristdemokraterna vill att regeringen väcker frågan om undantag för ensamkommande barn i EU.

– Vi ser ju att man också verkar inom EU för att man gör de här undantagen, och att man sätter ribban högre när det gäller barn så att man inte skickar tillbaka dem i onödan, säger Lars Gustafsson (KD).

Det vill också Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och nu sällar sig även Socialdemokraterna till kritikerna. Magdalena Streiffert är socialdemokrat i riksdagens socialförsäkringsutskott:

– Man kan inte skicka minderåriga till sådana förhållanden som finns i Malta i dag.

Men migrationsminister Tobias Billström avvisar kritiken. Att stoppa avvisningarna till Malta skulle ge helt fel signal, menar han.

--  Jag är aldrig beredd att ge ett carte blanche, ett fribrev, till de länder som inte lever upp till sina åtaganden. Det är ett mycket tydligt besked från mig och mitt parti. Om vi ger de länder som missköter sina åtaganden ett fribrev att fortsätta missköta sig, så kommer ju ännu fler barn att få dåliga förhållanden. Måste vi inte istället vända på hela diskussionen och säga att, nej, de länder som inte lever upp till kraven då måste göra detta. Det tycker jag är att stå upp för barnens bästa, för barnens intressen, säger migrationsminister Tobias Billström.