Kval U21-EM

Sverige en poäng från playoff-spel till EM i Danmark

Sverige tog ett steg närmare U21-EM i Danmark 2011 när man slog Montenegro med 2-0. Nu slåss man om gruppsegern med Israel.

Segern mot Montenegro i Halmstad hade en betydande roll för grupp 6. Nu kan Montenegro inte längre vinna gruppen. Gruppsegern står mellan Sverige och Israel, som betyder en direktbiljett till playoff-spelet.

Sverige har allt i egna händer, det räcker med en poäng till och en plats i playoff-spelet till EM i Danmark är säkrad.

– Vi har skapat oss ett bra slagläge men vi är definitivt inte klara. Vi behöver bara en poäng till för att vara klara för playoff. Montenegro har vi sågat av, men däremot har Israel möjlighet att komma upp på 16 poäng precis som vi. Då måste de vinna mot oss med minst 2-0 i matchen i september, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Mot Montenegro hade Sverige övertaget. Efter 20 minuter kom svenskarnas hetaste chans till 1-0. Bajrami dribblade sig förbi en försvarare på högerkanten och passade in bollen i straffområdet. Där drog Denni Avdic till ett hårt skott som letade sig strax över ribban.

Innan dess hade Montenegro, som Sverige besegrade med 2-0 på bortaplan, ett skott i ribban.

Efter dryga halvtimmen spelad blev Rasmus Jönsson nerdragen i straffområdet av Stefan Savic, som blev utvisad. Sverige fick straff och Avdic satte den säkert i högra hörnet.

Före havltidsvilan var Jiloan Hamad nära att öka på ledningen genom ett skott på halvvolley, men målvakten räddade skottet.

Sverige pressade hemmalaget även i andra halvlek, även om Montenegro igen hade ett skott i ribban, och var nära att öka på ledningen flera gånger. Närmast var Jönsson med ett skott som gick strax utanför högra stolpen.

I slutminuten fick Jönsson chansen igen och gjorde mål den här gången. Efter en elegant djupledspassning från Albin Ekdal pricksköt Helsingborsspelaren in 2-0.

– Både jag och hela laget hade rätt många chanser och så här i efterhand känns det som att vi hade oflyt att vi inte hade fyra-fem mål framåt. Det var skönt att vi fick in två mål till slut och kunde avgöra matchen, säger Jönsson.

U21-svenskarna leder gruppen på 16 poäng, tre poäng före Montenegro och sex före Israel.

Sverige har två matcher kvar i kvalspelet. Den 3 september möter man Israel hemma och fyra dagar senare Bulgarien borta. Även Israel har två matcher kvar medan Montenegro bara har en kvar och inte kan gå om Sverige på grund av inbördes möten.

En poäng till räcker alltså för Sverige för att vinna gruppen. Då är man klart för playoff-spelet till EM, där tio gruppettor och de fyra bästa grupptvåorna gör upp om sju platser i slutspelet.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Gunnar Brink
gunnar.brink@sr.se