VALET I NEDERLÄNDERNA

Svårare än vanligt bilda regering i Nederländerna

I Nederländerna hålls nyval i dag, efter att regeringskoalitionen spruckit tidigare i år. Enligt opinionsmätningar blir liberala VVD klart största parti, men får långt i från egen majoritet. Och allt tyder på att regeringsbildningen kommer att bli svårlöst.

– De tre stora partierna har totalt minskat i storlek, och det innebär att det behövs ett fjärde parti i koalitionen och det komplicerar saker och ting en hel del, säger John Tyler, politisk kommentator på Radio Netherlands.

Det brukar ta månader att bilda regering i Nederländerna, den här gången ser det ut att bli svårare än vanligt. Trots det har partiledaren för liberala VVD, Mark Rutte, sagt att om han får uppdraget att bilda regering, ska det vara klart före den första juli. Ett tecken på hur viktigt det är att komma igång med den nya regeringen i eurokrisens spår, men knappast särskilt troligt att en ny regering är klar så snabbt.

Och med de traditionellt starka kristdemokraterna nedpetade från tronen, kan Rutte välja att ta in islamfientliga Geert Wilders parti PVV i koalitionen. Mark Rutte har själv sagt att han inte utesluter någonting.

– Det är en möjlighet, men det är väljarna som måste göra det valet, säger Rutte, men jag utesluter ingenting. Inte heller PVV.

PVV har närmast chockat Europa när de som islamfientligt parti kommit från ingenstans och ett tag varit största parti i opinionsmätningarna. De var näst största parti i Nederländernas val till EU parlamentet förra året. Men de senaste månaderna har deras popularitet dalat i takt med att det blivit mindre diskussion om invandringsfrågor, och mer debatt om ekonomi. Sveriges ambassadör i Nederländerna Hans Magnusson tror inte att islamfientlige Wilders kommer att sitta med i nästa regering.

– Det får i praktiken sägas vara uteslutet. Mark Rutte och VVD har visserligen inte velat utesluta det explicit. Men jag kan inte tänka mig att de egentligen skulle vilja göra det.

Kristdemokraterna som lett den avgående regeringen ser ut att göra ett ovanligt dåligt val, och tippas bli tredje eller fjärde parti, och nuvarande premiärminister Jan Peter Balkenende kan mycket väl komma att lämna in sin avskedsansökan som partiledare.

Klockan nio i kväll stänger vallokalerna.