Syndikalisterna anklagas för trakasserier och hot

Flera företagare som hamnat i konflikt med den fackliga organisationen Syndikalisterna hävdar att aktionerna ofta utmynnar i hot eller trakasserier. En som känner sig hotad är restaurangen och hotellet Berns vd Yvonne Sörensen Björud.

– Ja, det har ju varit dels i form av att man diskuterat att man ska besöka mig hemma, och sedan de här flygbladen som delas ut då.

Hur har det förändrat ditt sätt att leva?
– Att jag är mera påpasslig med vad som händer runtomkring mig, säger Yvonne Sörensen Björud, vd på Berns.

Berns i centrala Stockholm har varit i konflikt med Syndikalisterna sedan i vintras. Syndikalisterna kräver hotellet på 1,4 miljoner kronor bland annat för att ha rensat ut anställda som varit fackligt aktiva. Något som Berns förnekar.

Enligt Syndlikalisterna handlar många av de fackliga aktioner som genomförts mot olika företag, om en kamp mot oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utsatta grupper, till exempel papperslösa flyktingar.

Samtidigt vittnar företagare om hot och trakasserier. De liknar blockaderna, där flygblad delas ut eller ingången till restaurangen blockeras av aktivister, vid ren utpressning. En krögare i Stockholm berättar för Ekot att han betalat 600 000 kronor för att få vara i fred. Krögaren, som vill vara anonym, berättar att han blivit hotad.

– En kväll fick jag ett anonymt telefonsamtal. Personen som ringde talade om vad mina föräldrar hette och var de bodde.

Clemens Wantschura är säkerhetschef på Sveriges Hotell- och resturangföretagare.

– Jag har ju sett fall där man kräver pengar. Och om man inte får pengar så kommer man att stoppa gäster, att förstöra på olika sätt. I min värld så handlar det om utpressning i så fall.

Ruben Tastas Duque är talesperson för Syndikalisterna.

– Jag tycker att det är... Förutsättningen för alla förhandlingar är att man kommer överens om någonting, någon kompensation om man inte blir anställd.

Det finns personer som känner sig hotade, till exempel på Berns, vad säger du om det?

– Jag tror inte att hon känner sig hotad. Jag tror att hon påstår det för att det är den del av hennes krigsföring mot oss.

Dokument visar också att Syndikalisterna ekonomiskt straffar företagare som kontaktar polisen. Det handlar i ett fall om 10 000 kronor i böter för varje gång polisen kommit för att mota bort aktivister som blockerade ingången till en restaurang. Ruben Tastas Duque på Syndikalisterna säger att man har rätt att göra så.

– Vi anser att polisen, och statsmakten överhuvudtaget, inte ska lägga sig i fackliga strider.

Man måste väl vara fri att ringa polisen även om man har en oenighet och en tvist, om man känner att min firma får inte in gäster, eller vad det nu är?

– Vi anser att det är att använda statsmakten som medel i en facklig kamp, säger Ruben Tastas Duque på Syndikalisterna.