Klassiska referat: VM-finalerna

3:27 min

Ronaldos två mål mot Tyskland 2002, Zidanes två nickmål mot Brasilien 1998, Maradonas guld 1986 och så vidare. Här kan ni lyssna på målen i flera av de hetaste finalerna.

Tyskland VM 2006
Frankrike och Italien i final, Zidane utvisad och Fabio Grosso den stora matchhjälten efter straffläggning.

Sydkorea/Japan VM 2002
Brasilien hade imponerat från första avspark med Ronaldo och Ronaldinho i spetsen. Det helt otippade Tyskland gnetade sig fram till final mycket tack vare Oliver Kahn. I finalen fick Ronaldo sista ordet.

Frankrike VM 1998
Hemmalaget Frankrike med Zidane i spetsen höll på att åka ut mot Paraguay men tog sig ända till final. Där väntade ett favorittippat Brasilien. Men Zinedine Zidane avgjorde VM med två sällsynta nickmål.

USA VM 1994
Brasilien som nu inte hade vunnit VM på 24 år spelade mer europeiskt än någonsin. I finalen stod defensiva Italien på andra planhalvan. Det blev en gäspig tillställning, 0-0 efter full tid och förlängning och Brasilien var sedan bäst på straffar.

Italien VM 1990
I finalen möttes Tyskland och Argentina. Tyskland med spelare som Matthäus, Brehme och Klinsmann, Argentina med Maradona och tio vattenbärare som slagit ut hemmanationen Italien i semi. I finalen länge 0-0, sedan blev det straff.

Mexiko VM 1986
Det här var Maradonas stora VM. Argentinaren var helt enkelt bäst i världen. I finalen väntade Västtyskland som återigen slagit Frankrike i semi. Finalen som blev minst sagt svängig.


Spanien VM 1982
Alla ville se ett fantastiskt spelande Brasilien i den här finalen. Men det blev inte så. Ett imponerande disciplinerat Italien stod i vägen. Ett Italien som finalslog Västyskland relativt enkelt.

 


Argentina VM 1978
Hollands storstjärna Johan Cruyff stannade hemma i protest mot den argentinska regimen. Det kostade kanske Holland guldet. I finalen förlorade man med 3-1 mot just Argentina. Stor finalhjälte Mario Kempes.

 

Sverige VM 1958
Sverige hade hyllats kungligt efter semifinalsegen mot Tyskland och Nils Liedholm gav Sverige ledningen i finalen mot Brasilien. Men sedan tog gästerna över, inte minst tack vare en viss Pelé.

Radiosporten
radiosporten@sr.se