Malmö

Hon gläder sig åt containerfynd

En mobil återvinningscontainer har gjort succé i Malmö. Det är VA-Syd, som har hand om sophanteringen i staden, som kommit på idén. Bland annat finns en byteshörna där utsorterade  saker får ett nytt liv.

En mörkgrön lädersoffa, pinnstolar, mattor och leksaker ligger upplagda på asfalten. Solen skiner och det känns lite som fest när alla på Högaholm samlats för att se vad dagen har att bjuda. Och det är bara att ta med sig hem det man vill ha.

– Här hamnar allt möjligt. En del är skräp, men mycket är helt och rent. En helt gratis loppis, berättar Emma Erlandsson som fungerar som containervärdinna.

En gång i månaden, under en dag, kommer containern hit och då kan man bli av med både metallskrot, elprylar och grovsopor, stora otympliga prylar som många har svårt att få iväg till återvinning.

Men mest populär är byteshörnan som också blivit lite av en mötesplats för de boende. Containern som kan bokas genom kommunen har blivit en eftertraktad attraktion runt om i Malmös bostadsområden.

Och problemen med grovsopor som tidigare ställts ut i trapphus och källare har nu nästan helt försvunnit, samtidigt som en stor del av sakerna kan leva vidare.

På Högaholm har Monica Salvatierra och hennes mamma hittat två fina bokhyllor till gästrummet, medan Karin Lundberg satsar på ett par tvinnade gardinsnören med tofs.

– Här träffar man alla grannar, och man skäms inte alls, säger Lourdes Beltram som bor i området.

– Jag brukar inte konversera mycket. Men när man är här pratar man.