Halland

Väljarna nobbar politikerbloggar

En stor del av landets politiker tänker använda sig av sociala medier för att nå ut med sitt budskap till väljarna. Det visar en enkät som Sveriges Radio gjort bland de som står överst på listorna till alla kommun- och landstingsval.

Åtta av tio av de som svarat på enkäten i Halland tänker använda Facebook, Twitter eller bloggar i valet. Men att nå väljare med hjälp av datorn kan bli svårt. 

76 halländska politiker fick enkäten om sociala medier och 52 av dem svarade. Hälften av dem har svarat att de riktar sig till väljarna i första hand när de använder sociala medier. Men om man följer politikernas aktiviteter på de sociala medierna kan man se att bloggarna sällan får kommentarer och att Facebookkontona till stor del används för intern kommunikation inom partierna, eller möjligen för att diskutera med andra politiker.

Henrik Oscarsson som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskar på väljarbeteenden tror inte att väljarna möter upp vid datorn.

– Det är ett väldigt väldigt litet antal som människor som finns i den sfär som man kan kalla politik i de sociala medierna.

En som inte tänker följa politikerbloggar inför valet är Andreas Ahlqvist från Halmstad. Han tycker att de fokuserar för mycket på själva personen som skriver. Och han skulle absolut inte vilja följa en politiker på Facebook.

– Jag ser inte riktigt poängen med det. Där får man bara deras eget perspektiv utan analys och då blir det lätt lite ensidigt.

Samtidigt som hälften av politikerna riktar sig till väljare i första hand så är det många som svarar att de också riktar sig till partikollegor och journalister. Ola Johansson är centerpartistiskt kommunråd i Kungsbacka och Centerns förstanamn till riksdagen. Han har bloggat i tre år.

– Jag har väl inte riktigt tänkt igenom vilken målgrupp jag har för mitt bloggande. Jag tror ju fortfarande att det är personer som är hyggligt intresserade av politik som följer bloggen. Det är de jag vänder mig till, säger Ola Johansson.

Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se